, ,

Biscotti -Vegan-

Benim güzeller güzeli yeğenimin en sevdiği şey, biscotti!

Bu gevrekler,kurabiyeler, İtalya’ya özgü olup iki kere fırınlanmış demektir. Güzel bir reçete gerçekten bağımlılık yaratabilir. Biscottinin en temel malzemeleri un, şeker ve yumurta. Tarifi vegan yapmak istediğimizde yumurtayı taklit etmek oldukça zorlaşıyor. Araştırdığım birçok tarifin içinden en iyisini seçmek çokta zor olmadı. Yumurtanın bileşeni protein(beyazı) ve yağ(sarısı). Eğer bicottide fark yaratmasının sebepleri bunlarsa yerlerine konulabilecek bir şeyler olmalıydı. O yüzden bu tarif iki versiyonlu çıkıyor karşımıza.

1. Seçenek protein bakımından çok zengin olan soya sütü ve hindistancevizi yağı.

2. Seçeneğimiz yumurtanın yerine geçebilecek aquafaba ve birazcık su. Tereyağ yerine geçecek henüz iyi bir şey bulamadım ama bu tarifte buna gerek bile kalmadı.

İkisinde de sonuç mükemmel. İsteğe bağlı olan iki malzeme; portakal kabuğu rendesi ve badem özütünün kurabiyeler soğuduğunda damakta bıraktığı tat öyle böyle değil 🙂 Evet, henüz sıcak yada ılıkken tattığınızda eğer alkollü yada tadı yoğun bir özüt kullanmışsanız, çok baskın bir tat alacaksınız ve bu size tarifinizde neyi yanlış yaptım dedirtebilir. Çünkü ben söyledim, ordan biliyorum 🙂 Soğuması için birazcık sabretmeniz gerekecek:)  İki kez pişirildiği için oldukça gevrek olan bu kurabiyeler özellikle kahvenizin yanına çok yakışacaklar.

Kenarları kıtır içi yumuşak dokusuyla ben bayıldım! Sıra sizde o zaman 🙂

Not: Vegan Biscotti tarifimi yaparsanız, Instagram’da @selinin.mutfagi diye etiketlemeyi ve #selininmutfagi hashtagini kullanmayı unutma. Tariflerime bakmak beni çok mutlu edecektir!

Malzemeler;

  • 125 gr un (ben tam buğday unu kullandım)
  • 65 gr pudra şekeri
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • Küçük bir portakal kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
  • 35 gr file badem
  • 30 gr  yaban mersini kurusu/kuru üzüm

Seçenek 1;

  • 18 gr yumuşamış hindistancevizi yağı
  • 45 ml soya sütü
  • 1/2 çay kaşığı badem özütü yada vanilya özütü (isteğe bağlı)

Seçenek 2;

  • 60 ml aquafaba /nohut suyu
  • 16 gr badem ezmesi (tarife bakabilirsiniz)
  • 1/2 çay kaşığı badem özütü yada vanilya özütü (isteğe bağlı)

Yapılışı;

-Fırınınızı 170 derecede ısıtmaya başlayın. Fırın tepsinize  yağlı kâğıd serip kenara koyun.

-Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın (un, pudra şekeri, kabartma tozu,kullanıyorsanız portakal kabuğu rendesi).

-Eğer 1. seçeneği yapıyorsanız; hindistancevizi yağını benmari usulü eritin ve ılıması için kenara ayırın. Ilıyan yağı bir yandan çırpma teliyle çırparken diğer taraftan da yavaşça sütünü ekleyin. En son kullanıyorsanız badem yada vanilya özütünü ekleyin.

-Eğer 2. seçeneği yapıyorsanız; aquafabayı el mikseri ile bir kapta çırpmaya başlayın. Çok köpürmesine izin vermeden badem ezmesini ekleyin ve ezme içinde tamamen karışana kadar çırpmaya devam edin. En son kullanıyorsanız badem yada vanilya özütünü ekleyin.

-Islak malzemeleri kuru karışımla birleştirin ve yavaşça karıştırın. Eğer çok kuruysa soya sütü (seçenek 1) yada aquafaba  (seçenek 2) ekleyin. (Başlangıç için 1 tatlı kaşığı) ve çok ıslaksa kontrollü bir şekilde un ilave edin.

-En son file bademleri ve yaban mersini/üzümü ilave edin ve hamura eşit karıştığına emin olun.

-Hamura uzun ince bir form verin. 3-4 cm genişliğinde 25 cm uzunluğunda bir kütüğe benzetip hazırladığınız tepsiye yerleştirip fırına koyun.

-Hamurunuz hafif kızarmaya başlayana kadar (benim fırınımda 20-25 dakika arasında pişti) pişirin. Burda çok sertleşmesine izin vermeyin çünkü dilimler halinde kesip tekrar fırınlayacağız. Eğer çok kuru kalırsa dilimleri keserken parçalanabilir. Fırınınızı kapatmayın.

-Fırından çıkardığınız kütük ılıdıktan sonra 1-1.5 cm kalınlığında tırtıklı bir bıçakla dilimler kesip yüzleri yukarı bakacak şekilde tekrar tepsiye dizin ve tekrar fırına verip kenarları kızarana kadar pişirin. Sonra aynı işlemi diğer yüzü için yapın.

Afiyet olsun!

 

Eğer bu tarifi yapacak vaktiniz yoksa, bu satıra tıklarsanız sizin için ben mutlulukla yapabilirim.♡